Öne Çıkan Yayın

Kitap Okurken Etkili Not Alma Nedir? Nasıl Yapılır?


Bir kitabın dünyasına girdiğimiz andan itibaren etrafımızdaki çoğu şeyden haberdar dahi olmayız, bu adanmışlık insanda büyük bir aydınlanmayı ve bilgilenmeyi doğurabilir. Pek çok insan kitap okurken daha önce hayatında karşılaşmadığı veya önemli gördüğü bir bilgiye değer verse dahi genellikle not alma ihtiyacı duymaz. Beynin kısa ve uzun süreli hafıza kaynaklarını göz önünde bulunduracak olursak kitap okurken elde ettiğimiz o eşsiz bilgiyi unutmamız veya eksik hatırlamamız içten bile değildir. Bunların farkında olarak veya farkında olmayarak nadir de olsa bazı kimseler kitap kenarlarına çeşitli kısa notlar veya çizimler yapmaktadır. Kitap sayfalarını notlarla donatıp sayfanın ahengini bozmak bazı kimselerin hoşuna gitmese de etkili bir okumanın gerçekleşmesi için gerekli işlemlerden birisi olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kitap sayfalarınızı kirletmekten korkmayın, bu sizleri kitaba daha yakın bir dost edecektir. Sadece bu kadarıyla da kalmaz sizi uyanık tutar her an tetikte olursunuz böylelikle kavrama noktanız her zaman üst düzeyde olur.

Yazarla bir nevi sohbet etmek olan kitap kenarına not alma eylemi renkli kalemlerle ve kişisel kodlamalarla daha akılda kalıcı hâle getirilebilir. Örneğin ilk defa öğrendiğiniz bir şeyi kırmızı, unutmak istemediğiniz bir şeyi yeşil, hoşunuza giden herhangi bir bölümü de mavi kalem ile işaretleyebilir; notlar alabilirsiniz. Böylelikle kitabı tekrar açtığınızda ister istemez renklerin zihninizdeki alt anlamı sayesinde birçok şeyi hatırlayacak ve düşünebileceksiniz.

Etkili not alma herhangi bir kural çerçevesinde değildir, her kişi kendi kurallarını belirler. Kişi koyduğu bu kurallar çevresinde hafızasının yükünü azaltır ve kitap ile daha sıkı bir bağ kurmayı başarır.

Mustafa Kemal Atatürk' ün kitaplarına aldığı notlardan bir örnek:

Vladimir Nabokov' un Dönüşüm kitabını okurken aldığı notlar ve çizdiği Gregor Samsa tahmini:

Stanley Kubrick' in Stephan King okurken aldığı notlar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Eklemedir Koca Konak" Türküsünün Hîkayesi

Eflatun Cem Güney- Hamur Bebek Masalı Tahlili

"Deniz Üstü Köpürür" Türküsünün Hikâyesi