Öne Çıkan Yayın

Kitap Okurken Etkili Not Alma Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir kitabın dünyasına girdiğimiz andan itibaren etrafımızdaki çoğu şeyden haberdar dahi olmayız, bu adanmışlık insanda büyük bir aydınlanmayı ve bilgilenmeyi doğurabilir. Pek çok insan kitap okurken daha önce hayatında karşılaşmadığı veya önemli gördüğü bir bilgiye değer verse dahi genellikle not alma ihtiyacı duymaz. Beynin kısa ve uzun süreli hafıza kaynaklarını göz önünde bulunduracak olursak kitap okurken elde ettiğimiz o eşsiz bilgiyi unutmamız veya eksik hatırlamamız içten bile değildir. Bunların farkında olarak veya farkında olmayarak nadir de olsa bazı kimseler kitap kenarlarına çeşitli kısa notlar veya çizimler yapmaktadır. Kitap sayfalarını notlarla donatıp sayfanın ahengini bozmak bazı kimselerin hoşuna gitmese de etkili bir okumanın gerçekleşmesi için gerekli işlemlerden birisi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kitap sayfalarınızı kirletmekten korkmayın, bu sizleri kitaba daha yakın bir dost edecektir. Sadece bu kadarıyla da kalmaz sizi uyanık tutar her an tetikte olurs

"Divane Aşık Gibi" Türküsünün Hikâyesi

Divane Aşık Gibi Türküsünün Hikâyesi

Aşık Veysel’ e sormuşlar; “Sizce aşk nedir?”. Aşık Veysel gülümsemiş ve şöyle demiş, “ Seversin, kavuşamazsın aşk olur”. Bu türkü de sevgilerini hasretle aşka dönüştürmüş iki gencin hikayesinden ibarettir. 
        Maçkalı Hasan, birgün bahçelerde dolaşırken Cemile’yi görür ve ona karşı bir şeyler hisseder. Cemile de Hasan’ın bu ilgisine kayıtsız kalamaz aralarında duygusal bir bağ oluşur. Dönemin şartları dolasıyla görüşmeleri sakıncalıdır, bu yüzden mektuplaşmaya başlarlar. Gün geçtikçe daha da sevdalanır birbirlerine daha da çok bağlanırlar ancak Hasan, Cemile”yi isteme cesaretini gösteremez çünkü aileleri arasında hem sosyal hem de maddi bir fark vardır. Bütün bunlar olurken Hasan’ın babası vefat eder. Tüm düzeni bozulan aile geçim sıkıntısı çekmeye başlar. Hasan ailesinin kimseye muhtaç kalmaması için her şeyi geride bırakarak bavulunu toplar ve İstanbul”a çalışmaya gider.Gurbet bu iki aşığa zor da gelse onlar mektuplarla hasret giderirler. Gel zaman git zaman ailesi Cemile”yi zorla bir başkasıyla nişanlandırır. Bu olayı Hasan” a bir mektup ile açıklayan Cemile, onun kendisini kaçırmasını yoksa her şeyin artık çok geç olacağını söyler. Hasan, ailesinin geleceği ve sevdiği arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. İstemeyerek de olsa sevdiğiyle kavuşmaktan vazgeçer ve şu mısralarla Cemilesine veda eder.

“Sen yağmur ol ben bulut
Maçka”da buluşalım.”
         Hasan ile Cemile Maçka’da buluştu mu bilinmez ama gönüllerde hiç ayrılmadıklarını biliyoruz.

Yorumlar

  1. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Gercekten sevipte kavusamamak cok kotu 2 sene sevdim.....


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel bir hikaye duygusal 2insanın birbirne buluşamaması ve üstüne üstlük 2seçenekten birini seçmek baba vefat ettikten sonra evi geçindirmek zor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Eklemedir Koca Konak" Türküsünün Hîkayesi

Eflatun Cem Güney- Hamur Bebek Masalı Tahlili

"Deniz Üstü Köpürür" Türküsünün Hikâyesi