Öne Çıkan Yayın

Kitap Okurken Etkili Not Alma Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir kitabın dünyasına girdiğimiz andan itibaren etrafımızdaki çoğu şeyden haberdar dahi olmayız, bu adanmışlık insanda büyük bir aydınlanmayı ve bilgilenmeyi doğurabilir. Pek çok insan kitap okurken daha önce hayatında karşılaşmadığı veya önemli gördüğü bir bilgiye değer verse dahi genellikle not alma ihtiyacı duymaz. Beynin kısa ve uzun süreli hafıza kaynaklarını göz önünde bulunduracak olursak kitap okurken elde ettiğimiz o eşsiz bilgiyi unutmamız veya eksik hatırlamamız içten bile değildir. Bunların farkında olarak veya farkında olmayarak nadir de olsa bazı kimseler kitap kenarlarına çeşitli kısa notlar veya çizimler yapmaktadır. Kitap sayfalarını notlarla donatıp sayfanın ahengini bozmak bazı kimselerin hoşuna gitmese de etkili bir okumanın gerçekleşmesi için gerekli işlemlerden birisi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kitap sayfalarınızı kirletmekten korkmayın, bu sizleri kitaba daha yakın bir dost edecektir. Sadece bu kadarıyla da kalmaz sizi uyanık tutar her an tetikte olurs

"Eklemedir Koca Konak" Türküsünün Hîkayesi



EKLEMEDİR KOCA KONAK TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Eklemedir koca konak eklemedir türküsünün çok enteresan bir hikayesi vardır. Olay Cumhuriyetin kurulmasından çok önce yaşanmıştır. Osmanlı egemenliği altında bulunan şehre görevli olarak bir bey atanır. Bu şehrin Denizli olduğu rivayetler arasındadır. Görevini icra etmek için giden bey oldukça zengin olduğu için ve İstanbul’dan gelmiş olmanın verdiği öz güvenle kimseye danışmadan şehrin en güzel yerine oldukça gösterişli üç katlı bir konak yaptırır. Konak o kadar güzeldir ki namı İstanbul’a kadar gitmiştir. Yetki ve konum olarak beyden daha üstün olan vali, bu duruma bozulmakta ve kimsenin ondan daha güzel bir yerde yaşayamayacağını söyleyerek bu durumdan nasıl kurtulacağını düşünür. Birgün hanımıyla dertleşirken aklına bir fikir gelir, ben bu şehrin valisiyim ne istersem yapabilirim der. Hemen ertesi gün konağı yıktırır. Konaktan vazgeçmeyen bey yıkılan konağı eklemeler yaparak tekrar yaptırır. Eskisi kadar gösterişli olmayan konağın öyküsü bu şekilde türküye dönüşmüştür.

Yorumlar

  1. eskiden buldan (denizli ) ilçesi aydına bağlıymış anlatım bu yönde olması lazım

    YanıtlaSil
  2. Anlatım doğrudur. Bu Türkü, Buldan Denizli'ye bağlandıktan sonra yazılmıştır, iddia edildiği gibi Aydın Türküsü değil, bir Denizli Türküsüdür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eflatun Cem Güney- Hamur Bebek Masalı Tahlili

"Deniz Üstü Köpürür" Türküsünün Hikâyesi