Öne Çıkan Yayın

Kitap Okurken Etkili Not Alma Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir kitabın dünyasına girdiğimiz andan itibaren etrafımızdaki çoğu şeyden haberdar dahi olmayız, bu adanmışlık insanda büyük bir aydınlanmayı ve bilgilenmeyi doğurabilir. Pek çok insan kitap okurken daha önce hayatında karşılaşmadığı veya önemli gördüğü bir bilgiye değer verse dahi genellikle not alma ihtiyacı duymaz. Beynin kısa ve uzun süreli hafıza kaynaklarını göz önünde bulunduracak olursak kitap okurken elde ettiğimiz o eşsiz bilgiyi unutmamız veya eksik hatırlamamız içten bile değildir. Bunların farkında olarak veya farkında olmayarak nadir de olsa bazı kimseler kitap kenarlarına çeşitli kısa notlar veya çizimler yapmaktadır. Kitap sayfalarını notlarla donatıp sayfanın ahengini bozmak bazı kimselerin hoşuna gitmese de etkili bir okumanın gerçekleşmesi için gerekli işlemlerden birisi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kitap sayfalarınızı kirletmekten korkmayın, bu sizleri kitaba daha yakın bir dost edecektir. Sadece bu kadarıyla da kalmaz sizi uyanık tutar her an tetikte olurs

Roald Dahl- Charlie'nin Çikolata Fabrikası Kitabı Tahlili



     Charlie'nin Çikolata Fabrikası adlı kitap Charlie ve ailesinin yaşamış olduğu maddi zorlukları anlatarak başlar.

    Charlie, ailesiyle minik bir kulübede yaşayan zeki bir çocuktur. Maddi durumun getirisi olan zorluklar Charlie'yi üzmektedir ancak elinden hiçbir şey gelmez. Her şeye rağmen mutlu olan Charlie, dedesinin ona anlattığı masalları çok sevmekte ve dinlemekte. Bir gün dedesi Charlie Bay Wonka ve Hint Prensi'nin etkileyici masalını anlatır. O günden itibaren Charlie çikolatayı sevmeye başlar. Ancak Charlie, doğum günlerinde çikolata yiyebilmektedir. Çünkü maddi imkanın yoksun olması doğum günlerinde çikolata alabilme imkanı sağlıyor. Bir gün haberde Bay Wonka'nın çikolata fabrikasını devredeceğini söyler. 5 çikolatanın içine eklenen davetiye şanslı çocukları belirleyecek. Charlie, zar zor topladığı para ile çikolata almasına rağmen davetiye ona çıkmaz. Yerde bulduğu parayı son umut çikolata almaya harcar ve davetiye ona da çıkar. Artık Charlie 5 şanslı çocuktan biridir. 

    Charlie'nin Çikolata Fabrikası adlı kitap Charlie'nin çikolata fabrikasının sahibi olmaya hak kazanmasıyla diğer 4 çocuğun elenmesiyle son bulur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Eklemedir Koca Konak" Türküsünün Hîkayesi

Eflatun Cem Güney- Hamur Bebek Masalı Tahlili

"Deniz Üstü Köpürür" Türküsünün Hikâyesi